Graffiti vzw collab met Bisser

Op zaterdag l0 juni zorgden we samen met de vrijetijdsdienst van Herent, en in samenwerking met jeugdhuis De Molotov, voor een graffitiwerk aan de keermuur aan 'het Windgat' op de Mechelsesteenweg. Leuvens 'street art talent' Bisser gaf de muur een nieuwe artistieke invulling. Onze man Gaël, ex-stagiair, leidde alles in goede banen: 


Het is midzomer 2016. Vanuit Herent, nabij Leuven, weerklinkt een noodkreet. De situatie? Een muur (ook wel de Keermuur of ‘t Windgat genoemd) van maar liefst 80 meter lang.  Net zo iconisch als saai en grauw, gelegen aan het drukste doorgangspunt tussen Herent en Leuven. Daar moest hoogdringend wat aan gebeuren. Een mooie invulling graag, Graffiti vzw? Na een bezoek ter plaatse en contact met Yentl Tobbackx van de lokale jeugddienst, ging ik meteen aan de slag. De enige initiële uitdaging: de uitkomst moet ecologisch getint zijn.


 

De zoektocht naar een geschikte kandidaat was kortstondig, want de kunstenaar die de uitdaging aan wilde gaan, was niemand minder dan Bisser (bekend van werken in onder andere de Visserij en de achterkant van de oude bibliotheek in Gent). Na de eerste brainstormsessies stelde Bisser voor om van het geplande werk een stopmotion te maken: een reeks beelden die naast elkaar staan en elkaar opvolgen, met hier en daar een klein verschil in tekening. Wanneer je dan met je stalen ros of auto passeert, zie je als het ware een filmpje afspelen. Op elke meter een frame en achter elk frame een verhaal.


 

Dit was nog niet alles. Graffiti vzw zou Graffiti vzw niet zijn zonder een flinke veeg jeugdwerk. Het lokale jeugdhuis stapte mee in het project en wou de omheining aan de ingang van hun jeugdhuis in een nieuw jasje steken. Onder leiding van Han van Graffiti hebben de deelnemers een hele dag de spuitbussen opgenomen en fantastische eindresultaten neergezet. Aan de Keermuur kon Bisser door weersomstandigheden nog niet alles laten zien op het initieel geplande toonmoment, maar de bezoekers uit de buurt waren alvast laaiend enthousiast. Zo enthousiast dat ze allemaal een helpende hand boden om samen met Bisser het werk volledig af te werken. Eind juni zou het werk definitief klaar moeten zijn.


 

Bisser x Keermuur was een stevig project waarbij we verschillende mensen samen hebben kunnen brengen op de meest onverwachte momenten in de gekste omstandigheden. Graag had ik nog even dank je wel gezegd aan Bisser, Yentl Tobbackx, Maarten Forceville (schepen in Herent van onder andere jeugd en cultuur), Peter van Graffiti, de bezoekers van het evenement en zeker ook jou, omdat je dit gelezen hebt en nu misschien wel eens een bezoekje brengt aan de nieuwe aanwinst in Herent.

Gaël Steenbeke
 

 
Lokatie: 
Keermuur aan het 'Windgat' op de Mechelse Steenweg (N62), de grote baan tussen Herent en Leuven
 

Meer info en foto's:

https://web.stagram.com/bisserbisser 

https://radio2.be/vlaams-brabant/keermuur-in-herent-wordt-street-art-kunstwerk