Hiphop als protest

Kritisch burgerschap. Wat is dat? Waar verwijst dat naar? Het kunnen gemakkelijk lege woorden zijn. We doen wat leuks en we geven het een goedklinkende naam. Maar het kan evengoed een helder, opgevuld begrippen zijn, die zowel voor een individu, een kleine groep mensen als de bredere samenleving een broodnodige bezigheid zijn. De ZADSocialRap is daar inspirerend voorbeeld van wat kritische burgerschap kan zijn!

Volgens de Franse staat is de ZAD een plek waar een vliegveld zou moeten komen. Het dorp Notre-Dame-Des-Landes dreigde daardoor te verdwijnen. Volgens een groep mensen die vinden dat lokale landbouw en bossen behouden moeten worden, is het een plaats waar geëxperimenteerd kan worden met alternatieve samenlevingsvormen. Sinds 2010 wonen mensen er samen en alleen in caravans, zelfgebouwde huizen en boomhutten. Ze bezetten de moerassige zone waar tot voor kort de uitbreiding van een vliegveld werd voorzien. Samen zetten ze er sociale projecten op, zelf bedacht, zelf georganiseerd, zelf uitgevoerd. Eén van die projecten is de ZADSocialRap.

Elke dinsdag geven enkele ZADisten er workshops over schrijven en rappen, inclusief opname-optie. Er is telkens één thema waarover iedereen die aanwezig is een eigen stuk rapt.

Dezelfde track wordt afgespeeld, opnieuw en opnieuw. Mensen van alle ladingen zitten er met hun hoofd over hun papier gebogen te tobben over lyrics, te schrijven, te schrappen, uit te proberen. Wanneer ze zich klaar voelen, begeven ze zich naar de opnamestudio waar hun deel van het lied wordt opgenomen onder begeleiding van een pro. Het nummer wordt een aaneenschakeling van stijlen, een aaneenschakeling van emoties, van frustraties, van oefening, gevloek, geprobeer en bovenal van oprechte overpeinzingen die op geen enkele andere manier gezegd kunnen worden. Twee Gentse jongeren rapten bijvoorbeeld al eens mee aan een nummer over een bosbezetting in Bure, Frankrijk. Elk drukten ze zich uit in hun eigen unieke taal,

Alle nummers worden gepost op de soundcloud van ZADSocialRap.

De Franse regering maakte in januari bekend dat het vliegveld er niet komt. Een historische strijd tegen een destructief, vervuilend project is gewonnen maar de strijd om er zelfgeorganiseerd en naar eigen goesting verder te leven ging door.

In april begon politie aan de vernietiging van de micro-samenleving die de Zone à Defendre is. Met rubbergranaten, bulldozers en traangas joegen ze mensen weg. Huizen werden vernietigd, mensenrechten worden geschonden. De media werd de toegang tot het gebied ontzegd zolang de ontruiming duurt.

En wat zei ZADSocialRap daarvan?

“C’est mardi, c’est ZADSocialRap quoi qu’il arrive !! Le thème proposé pour aujourd’hui : "Ce soir c’est les expulsions". Ramène tes instrus, tes enceintes et tes punchlines!!!”

ZADSocialRap heeft weer extra stof om nummers over te maken en ze gaan het doen ook, warzone of niet. En dat is kritisch burgerschap.

Ine van Graffiti.

Ook Graffiti vzw start binnenkort een nieuw hiphopproject. De Zwerfkeet zal een rondreizende studio zijn waarin jongeren kunnen experimenteren met rappen en opnames maken. Meer weten? Mail naar Wietse!

Meer weten over waar hiphop zijn politiek karakter vandaan haalt? Check ons artikel over de geschiedenis van hiphop!