Niet enkel seks verkoopt

De taal van reclame houdt er al jaren hetzelfde trucje op na. Een gelukkig koppeltje rollebolt in bed op de perfecte matras. BAM! Nu nog maar 299 euro en nooit meer pijn aan je rug. Natuurlijk met de achterliggende belofte dat je binnenkort zelf lekker ligt te stoeien in bed. Een nieuw parfum dat je op je blote, gespierde bast spuit en automatisch stormen twintig vrouwen op je af. BAM! Nu nog maar 39,99 euro in plaats van 69,99 euro. In a picture perfect world. Maar hoelang houdt deze taal nog stand? In een wereld in volle verandering willen jongeren niet het perfecte plaatje opgedrongen krijgen. En dat hebben sommige bedrijven goed begrepen. Seks is uit, activisme is in!

Grenzen

Aeromexico lanceerde in 2016 een nieuwe reclamecampagne om haar vluchten te promoten. Geen gezellige vakantiefilmpjes hier, maar een grijs landschap met muren, hekkens en mensenkettingen. Een serieuze mannenstem doet de voice-over: “Borders. Has anything good ever come of them? Separation? Limits? I've seen as many as mankind has been able to create. Invisible borders. Human ones. Between men and women. Between the thin and the fat. Between those who make decisions and those who abide by them.” Aan het einde van het filmpje maakt de maatschappij zich bekend en bejubelt de vrijheid van internationaal luchtverkeer: “Borders. On land they can maintain distances. But in the sky … we show you it’s different.” Een reactie op Trumps muur tussen Mexico en USA in een breder kader over de geschiedenis van grenzen. Misschien had het vakantiekiekje van een perfect koppel ook gewerkt, maar qua effectiviteit slaan ze de bal raak.

Vluchtelingen

Als reactie op de immigratieban van - wederom - de befaamde Amerikaanse president lanceerde Starbucks een campagne met de belofte 10 000 vluchtelingen aan te werven. Hoewel deze campagne op heel wat tegenreactie kon rekenen, wierp ze duidelijk haar vruchten af. In dezelfde periode verloor de uber-app immers enorm veel populariteit toen die een algemene staking van de taxichauffeurs aan JFK Airport in New York ondermijnde. Deze staking klaagde eveneens de immigratieban van Trump aan. De hashtage #deleteuber werd in no-time trending op Twitter en Instagram.

Schoonheidsidealen

Ook de merken van modeartikelen en schoonheidsproducten slaan meer en meer een activistische weg in. Het is te vroeg om te stellen dat de tijd van lichamen in perfecte vorm (en de bijhorende blanke, heteroseksuele, cisgender dominantie) voorbij is, maar waar een wil is, is een weg. Zo kwam big brand Dove met een campagne om het debat over schoonheidsidealen te openen. En dat met niet-gefotoshopt beeldmateriaal en interactie met het publiek via simpele Q&A.

Trukken van de foor?

Dat hun engagement te betwijfelen valt, zeer zeker. Dit is geen wilde weldoenerij maar weloverwogen marketing. Maar zeg nu zelf: liever een boodschap die een vals plaatje opdringt of die een breder, maatschappelijk debat opentrekt. Publiciteit bedekt 90 procent van onze publieke ruimte. Het kan net zo goed sensibiliseren.

Bronnen

http://www.adweek.com/creativity/aeromexico-takes-aim-trump-gritty-defiant-ad-about-walls-and-borders-171580/

https://www.theguardian.com/commentisfree/2017/feb/03/activism-sells-brands-social-conscience-advertising