Le Mur Gent

Le Mur Gent biedt maandelijks een jonge artistieke belofte de vrijheid om zijn of haar boodschap creatief en tijdelijk te vereeuwigen op een stukje muur in centrum Gent, daar waar reclame voordien het woord voerde. Zo sloopt een fysieke muur maand na maand de spreekwoordelijke barrière tussen straatkunst en haar toeschouwers.

Het canvas voor jong artistiek talent

Een overzicht van onze Le Mur Gent artiesten van vandaag tot de start in juni 2020.

Een korte bio
Cigarra Entinta is een creatieveling uit Bogotá (Colombia) die de laatste vijf jaar heeft geschilderd en verschillende beeldprocessen heeft geleerd. Cigarra genoot een opleiding in Beeldende Kunst met de nadruk op grafische kunst en drukwerk en heeft een sterke interesse in sociale zaken in de publieke en pedagogische ruimte. Cigarra ziet muurschilderingen als een politiek statement en benadrukt het belang van openbare en sociale plaatsen waar het collectieve geheugen en de verhalen van de mensen aanwezig zijn. Elke context en plaats heeft zijn eigen problematiek.

"De muur moet een openbaar archief zijn van de zorgen en artistieke opvattingen van binnen een bepaalde tijd en context".

- Tekst door Cigarra
 

Een korte bio
Mohamed Qraiqea: een Palestijn uit Gaza, twintig jaar oud en woonachtig in België. Hij nam deel aan vele universele en individuele tentoonstellingen in Arabische en Europese landen, en de Verenigde Staten. Hij begon zijn tekencarrière op vijfjarige leeftijd en sindsdien heeft hij maar één doel en droom. Hij wil een stempel drukken op deze wereld door middel van kunst en zijn naam vereeuwigen door middel van kunstwerken.

- Tekst door Mohamed
 

Een korte bio
Stuff werd als kleuter verteld dat hij nooit zou kunnen kleuren of tekenen. Maar als Le Mur artiest bewijst hij hier nu het tegendeel. Als jongen kreeg hij amper grip op wat er allemaal aan gedachten en vormen door zijn hoofd spookten. Toen hij wandelend in de stad overal graffiti zag opduiken, lichtte zijn pad op: graffiti werd zijn medium. Hij oefent en oefent om steeds beter te worden en droomt van zijn eigen street art shop.

- Tekst door Stuff
 

Een korte bio
It's a one man show!!

Hannes Legrand aka Legrand Collection is een stoomtrein van creativiteit. Sinds hij het zonlicht zag is hij bezig met dingen maken, onderzoeken, kapotmaken, vermaken, spelen, eten, drinken, lachen, gieren, brullen. Creativiteit kent geen grenzen en moet ook niet altijd te serieus benaderd worden. Naast het produceren van tekeningen op papier, digitale bewerkingen, prints, kledij, sculpturen, tattoos, speelgoed, merchandising en verschillende glaswerken maakt hij graag tijd om op mooie plekjes een schilderij te maken.

- Tekst door Legrand Collection
 

Een korte bio
SOTTE is met zijn zeventien lentes de jongste Le Mur artiest. Op zijn elfde begon hij met tekenen in graffitistijl, enkele jaren later greep hij naar zijn eerste spuitbus. Vanaf zijn eerste potloodstreep had het tekenvirus
hem te pakken en is hij niet meer gestopt.

Zijn skills traint hij meestal met letterzetten. Hij oefent vooral in zijn hometown Gent maar vindt het ook
leuk om naar andere steden te gaan. Sotte krijgt vaak de vraag waar zijn naam vandaan komt. Hij experimenteert graag met de lettercombinatie SOT. Toen hij echter de Brusselse crew SOT ontdekte, plakte hij -TE aan zijn favoriete letters.

- Tekst door Sotte
 

Een korte bio
Zwart en wit zijn de kenmerken van LA.KUS. Als een jongen van de kust met een passie voor milieu, graphics en bmx haalt hij zijn inspiratie uit tattoos, natuur en de stad.

Sinds hij naar Gent verhuisde om zijn leven een ommezwaai te geven ontdekte hij terug plezier in tekenen. Hij leerde nieuwe mensen kennen en kwam snel in contact met de wereld van tekenen met cans. Hierna volgden vele chille sessies.

la.kus maakt zwart-wit illustraties — meestal met een kleurige achtergrond — die vaak banaal zijn maar je toch doen nadenken.

- Tekst door La.kus
 

Een korte bio
ECECCN is geboren en opgegroeid in Turkije. Ze tekent al sinds haar kindertijd. Ze is een professionele binnenhuisarchitecte maar voelde snel dat dit haar weg niet was.

Ongeveer 2 jaar geleden kwam ze naar België om haar studie verder te zetten, en ze is er nog steeds. Ze creëert haar kunst door een abstracte samensmelting van haar persoonlijke en alledaagse gedachten.

ECECCN personaliseert illustraties die verband houden met mens en maatschappij. Ze creëert graag droevige uitdrukkingen en abstracte werelden die organische vormen, onderwater effecten, vissen, maan, zon en oogvormen bevatten.

- Tekst door Ececcn

Een korte bio
Tom Slambrouck groeide op aan de Belgische kust en woont sinds enkele jaren in en rond Gent. Hij bouwt al jaren digitaal zijn beelden op en gaat analoog aan de slag, op papier en doek. Sindskort zette hij de stap naar het maken van muurschilderingen. Daarnaast is hij ook co-founder van Krommenaas, een collectief voor woord en beeld.

Voor Tom is schilderen, als beeldend kunstenaar, een spirituele bezigheid. hij laat zich voornamelijk leiden door zijn intuïtie en ervaring. Daarbij gebruikt hij kleuren die zo uit een Wes-Anderson-film zouden kunnen komen. De vormen die hij maakt, balanceren tussen het grafische en het organische. Zijn inspiratie haalt hij uit de natuur, strips, boeken en de verschillende symbolen die zijn pad kruisen.

- Tekst door Tom

Een korte bio
Ems tekent al zo lang ze zich kan herinneren. Doorheen de jaren nam een drang om op grotere schaal te illustreren steeds toe. Toen ze 4 jaar geleden graffiti ontdekte viel alles op z’n plaats. 

Ems vindt het fijn om met vormen en kleuren te spelen en is geboeid door het symbolisch verbeelden van zaken die anders moeilijk weer te geven vallen. Zo bouwt ze aan een kleurrijk universum vol mythologische wezens, sprookjesachtige monsters en andere bizarre figuren.  

Ze is enthousiast om te experimenteren, veel bij te leren en haar werk te zien evolueren met elke nieuwe muurschildering.  

- Tekst door Ems

Een korte bio
Naast noestig mest scheppen, heeft Quentin aka Kiuw creatieve ambities in het leven. Hij trekt als 14-jarige, zoekend naar een gelijkaardige verfijnde stiel, naar Gent.

Via crew CLB, kwam hij terecht in het grafische en studeerde hij later als modelstudent af. Al snel blijkt illustreren een interessantere uitlaatklep voor zijn mestgeïntoxiceerde hersenen. Door het bingewatchen van cartoons en te gameboyen, smaakt Kiuw veel stijlen. Hierbij zoomt hij in op de psychologie van mensen. In vergelijking met strontvliegen zijn mensen best boeiende gesprekspartners.

Tot op heden dwaalt hij rond in de straten en laat hij zijn absurde hersenspinsels na in de publieke ruimte.

- Tekst door Kiuw

Afbeelding verwijderd.

Een korte bio
De voorbije 7 jaar experimenteerde Nekvel met verschillende artistieke stijlen en technieken. Dit beeldend onderzoek ligt aan de basis van zijn werk dat nu te zien is in binnen- en buitenland.

Op zijn 30ste verjaardag luidt hij een nieuwe artistieke periode in. Eén waarbij hij zich toelegt op stillevens. De objecten die hij afbeeldt, lijken op het eerste zicht geen directe link te hebben met elkaar.

Hij gaat op zoek naar objecten met een verleden, een verhaal. Die vindt hij onder andere op rommelmarkten en in curiosawinkels. De plaats waar hij de objecten ontmoet, spelen een grote rol in zijn werk. Elk object heeft zijn eigen reis en vertelt een apart verhaal.
 

Een korte bio
Marion Beeck werkt als illustrator, daarnaast maakt ze ook autonoom werk en geeft ze lessen beeldatelier. Vaak grijpt Marion terug naar de collagetechniek waarin ze vormen en kleuren samenbrengt tot een geheel.

Ze vertrekt doorgaans vanuit het samenbrengen van 3 tot 4 kleuren. Op een positieve manier beperkt het haar mogelijkheden. Haar werk valt het best te omschrijven als minimalistisch, kleurrijk en speels.

Haar ontwerp voor Le Mur Gent is gebaseerd op de ontwerpen van tapijten die ze maakte tijdens de lockdown getiteld ‘balance in quarentine’. Hierop zien we steeds een figuur terug die op zoek is naar evenwicht.

“Aangezien het zo actueel is wou ik dit in een beeld gieten voor Le Mur Gent.” - Marion Beeck

Afbeelding verwijderd.

Een korte bio
Ongeveer 2 jaar geleden zette REUS zijn eerste piece ondanks hij al heel zijn leven schildert en tekent. Graffiti is hem nooit vreemd geweest want hij had er altijd al een grote interesse voor. Daar bleef het bij, tot 2 jaar geleden. Sindsdien leeft hij onder het motto ‘meer spuitbussen dan eten in mijn kot’.

Reus heeft een duister, humoristisch kantje. Liefst kiest hij voor contrasterende en/of complementaire kleuren binnen een steeds veranderend kleurenpalet.

Afbeelding verwijderd.

Een korte bio
Planeet Janus is een tekenaar met frequente en heel levendige nachtmerries, maar dat vindt hij niet erg. Wakker worden uit een nachtmerrie is voor hem vergelijkbaar met de cinema verlaten na het zien van een goede film. Zijn tekeningen vertrekken vaak vanuit recente dromen, of proberen een verhaal te vertellen alsof je het zou dromen.

Afbeelding verwijderd.

Een korte bio
Indre Svirplyte werkt voornamelijk met illustratie- en textielmedia en creërt hiermee kleurrijke en levendige droomwerelden. Door het alledaagse te combineren met denkbeeldige wezens, construeert ze levendige en in het oog springende beelden en verhalen.

Men neemt aan dat dromen nauw verbonden zijn met de subliminale activiteiten van de geest. Indre beschouwt haar denkbeeldige schepsels als soortgelijke manifestaties van het onderbewuste. Deze verzonnen wereld is haar manier om aan de realiteit te ontsnappen en haar innerlijke zelf uit te drukken. Het is een manier om met grootse angsten om te gaan. Indre botst veelal op tegengestelde concepten, zoals hemel en hel. Tijdens haar onderzoek rijzen er diepere existentiële vragen.

Afbeelding verwijderd.

Een korte bio
De tags die XOEP aka Hoerless overal zag in Brussel van kings — zoals DEFO, DEKOR, AT1 en vele andere — inspireerden hem. Sinds 2007 experimenteert XOEP met graffiti en het werd zijn grote passie. In 2009 kwam hij voor het eerst in contact met ESKO. Die leerde XOEP alles en hij bracht hem in contact met de lokale scene.

In 2012 ontmoette hij MACHE op de hotspot voor graffiteurs in Brussel, de ‘Prestolite’. Sindsdien zijn ze vrienden en werken ze samen. MACHE’s passie voor characters in combinatie met XOEPs letters en abstracties, zijn voor hen een uitdagende combinatie.

Afbeelding verwijderd.

Een korte bio
Time Dobbs is geboren en getogen in Gent. Op zijn twaalfde pikte hij de spuitbus op en experimenteerde hij met letters en characters. De verschillende graffiti lettervormen inspireerden hem en brachten hem bij de abstracte stijl die hij tot op vandaag ontwikkelde. Zijn pieces zijn opgebouwd uit meerdere kleur- en lijnlagen om diepte te creëren.

De ontmoeting met sferische plaatsen staat centraal in zijn werk. Eerst ontstaan die plaatsen in zijn gedachten, daarna gaat hij naar ze op zoek. De namen van de plaatsen zijn telkens de titels van zijn werk.

Afbeelding verwijderd.

Een korte bio
Keep Punching Joe is een anonieme schilder. Duisternis en angst zijn centrale thema’s in zijn werk. Door zich middenin die duisternis te plaatsen zoekt hij een weg naar licht. Die zoektocht en de visuele wereld rondom hem inspireren hem om heftige emoties te verbeelden. Keep Punching Joe verwijst veelal naar bekende meesterwerken uit de schilderkunst maar ook naar urgente maatschappelijke thema’s.

Afbeelding verwijderd.

Een korte bio
Lobster Robin (°1991) is een kunstenaar in street art en fijne kunsten. Zijn achtergrond in animatiefilm en toegepaste kunsten in combinatie met een uitgebreide voorliefde voor comics, waren de perfecte basis om zijn levenslange passie op verscheidene manieren na te streven. Twee jaar geleden bleek het schilderen op muren echter the one true love te zijn. Met zijn kleurrijke en soms psychedelische stijl onderzoekt hij de reis van het individu door het leven. De spirituele en materiële wereld komen in zijn werk samen op autobiografische wijze.

Afbeelding verwijderd.

Een korte bio
Hrrrrrrrrrr... arfff arrrf arfarfarrf, grarf
arf arrrf .
Arrr arrr arf!
frrr arf hrarff arf aarf arf. Arf.
Arrf arf arr? Arf : arrf arf arf.
Hrrr.
hrarff!!
Arf arrf arf aarf. Arf...
- ARF

Afbeelding verwijderd.
 

Een korte bio
Heny kwam als kind al aanraking met de kunstwereld. Van zijn 8 tot zijn 18 jaar zat hij op de kunstacademie en volgde hij striptekenen, beelddrukken en algemene beeldvorming. Op zijn 16de ontstond ‘Heny’, en zijn passie voor graffiti. Vijf jaar later is dit nog steeds zo.

Heny schildert zowel letters als cartoons. Hij heeft een sierlijke graffitistijl die hij combineert met zachte kleuren en kleine felle accenten. Zo laat hij een rustig en kalm beeld uit de muur te springen. De figuurtjes van Heny zijn vaak fictieve cartoons. Hij maakt muurschilderingen om de kijker te doen nadenken.

Afbeelding verwijderd.

Een korte bio
Als beginnend artiest en vrijwilliger van Graffiti vzw ontwikkelde Solid 9.0 tussen 2015 en 2017 zijn eigen stijl op de Gentse legale zones voor graffiti. Hij werkt al jarenlang aan zijn typische 3D-structuren, maskers en soms ook dieren.

De wezens — ook wel EME’s genoemd — worden gevormd door de structuur van de letters E, M en E uit elkaar te halen. Op die manier transformeren de letters in maskers. Ze schrikken boze geesten af en beschermen de omgeving waarin ze worden geschilderd. De elementen op de achtergrond kenmerken een grafische stijl.

Afbeelding verwijderd.

Een korte bio
SAMOR aka SAMORTALIUS was 13 jaar toen hij voor het eerst in contact kwam met graffiti. Die ontdekking had een gigantische invloed op hem. De straat werd zijn canvas: tags, throw ups, old school lettering en characters vormden de basis voor zijn eerste werk. De kunstopleidingen die hij op latere leeftijd volgde toonden hem de kracht van het experimenteren met verschillende beeldende technieken.

Tegenwoordig beeldt SAMOR zijn eigen universum af. Mysterieuze settings met mutante wezens die ontstaan uit onbekende bronnen, combineert hij met elementen uit zijn eigen leefwereld hier op aarde. Die stijl is SAMORs persoonlijke reactie tegen de hedendaagse samenleving en de kunstwereld. Hij vertaalt zijn inspiratie in een constante stroom van tekeningen, muurschilderingen, canvassen, beeldhouwwerken, etc...

Afbeelding verwijderd.

 Een korte bio
De drijvende kracht van Kymo One is het maken van murals in de openbare ruimte om het werk op deze manier toegankelijk te maken voor een zo breed mogelijk publiek. Dit garandeert een interactie tussen een toevallig of een doelbewust publiek, alsook sluit het enige discriminatie in wie het werk kan zien uit.

Typerend voor Kymo One is het gebruik van figuratieve elementen uit de kunstgeschiedenis, in combinatie met grafische en illustratieve elementen. Hiermee wordt getracht in dialoog te gaan met deze werken, alsook een begrip te krijgen van de sterkte die deze werken bevatten.

Afbeelding verwijderd.

 Een korte bio
Als plattelandskind kwam Nine, LIX, niet snel in aanraking met graffiti. Eens ze het fenomeen ontdekte, begonnen haar handen te jeuken. Toen ze dertien werd beloofde ze zichzelf dat ze ooit graffiti zou spuiten. 10 jaar later zette ze haar eerste piece.

Nine is een gevoelsmatig persoon, haar werk heeft daardoor vaak iets sferisch. Haar persoonlijkheid omschrijft ze als “zachtaardig maar met een scherp kantje”. Daaruit ontstaat zacht, intuïtief werk met invloeden van onderwerpen die haar raken. Zo vindt ze het jammer dat we er als mens nog niet in geslaagd zijn om één volk te worden, gelijk te zijn, voor elkaar te zorgen en om zorg te dragen voor de planeet waarop we wonen.

Afbeelding verwijderd.

Het concept 'Le Mur'

In concept zijn we schatplichtig aan Association Le Mur. Kunstenaar en bedenker, Jean Faucher, zette in 2013 het eerste openluchtmuseum op in Parijs. Sindsdien volgden vele Franse en Europese steden: Marseille, Bordeaux, Grenoble, Rennes, Bergen, Brussel…

Partners

Le Mur Gent is een project ontstaan door de steun van de Vlaamse overheid, Heli Group, Cultuur Gent, Stad Gent in samenwerking met BarBroos.