Street Craft(ers)

Street craft 

Guerilla Gardening / Yarnbombing / Light Graffiti / Street Sculpture / and more
Riikka Kuittinen


“Surprising, controversial and often simply beautiful, street craft is the next chapter in the story of street art - an explosion of creativity that is reclaiming and transforming urban space around the world.”


Terwijl ik het boek Street Craft doorblader val ik van de ene oooh in de andere. Naast verbazing kriebelt het ook keihard in mijn vingers.  Want ineens is het toch niet zo moeilijk of onmogelijk meer om een ‘Street artist’ te zijn.  Spuitbussen en verf worden vervangen door licht, mos, papier en wol. Niet dat yarnbombing, paste ups of slinkachu me hiervoor onbekend waren, maar voelt het nu allemaal toch ietsje dichterbij en ‘datkanikeigenlijkookweldoen’ aan. Want een ingreep of installatie hoeft niet perse super groot of ingewikkeld te zijn.

Mijn tip: neem je tijd om dit boek van voor naar achter en achter naar voor te bekijken. Je krijgt vooral zin, heel veel zin… Tijd voor een experimentje? Voor mij alvast wel! (ik hou jullie op de hoogte ;) ) 


“ An individual taking ownership of their environment – customizing their streets, if you will – is a political statement in its own right.” 

Craftivist 

Eén van de vele artiesten die besproken worden in het boek is  Craftivist Collective. Een sociale onderneming die crafts uit de huiskamer tilt en gebruikt als middel voor politiek activisme. Hun verhalen en projecten kan je online volgen.  Social media zijn het ideale medium voor street crafters om hun installaties en ingrepen te delen met de wereld. Via hun website motiveren ze makers over de hele wereld om mee te doen. Zo ontwikkelen ze kleine DIY pakketjes (OMG) om zelf aan de slag te gaan, of kan je een crafter inhuren. Geniaal toch? Ook al zin gekregen om te starten?  
Wil je hier graag nog meer over weten? Bekijk dan zeker ook eens Craftivsm, een gelijkaardig collectief die craft + activisme combineert. 


“Grandmothers crochet is blown up into momumental installations, knitted socks turn into enormous, stripy tree covers, and park benches are decorated with cross stitch”