Wij presenteren: het AlcublART script & manifest

28 november 2023

In het voorjaar van 2023 gingen we met een groep straatkunstenaars naar Alcublas in Spanje. Door de Spaanse, Vlaamse en de individuele contexten samen te brengen, ontstond een interessant debat over duurzaam kunstenaarschap. Als je je centen wilt verdienen met straatkunst, dan zijn de uitdagingen omvangrijk. De valkuilen werden uitvoerig gesproken en neergepend in een manifest voor beleidsmakers.

Daarnaast capteerden we de organisatie van het festival in een script. Het dient als een innovatief instrument om ons concept te verspreiden en te promoten bij andere dorpen, jongerenwerkers, jongeren en professionals. Op deze manier willen we de kwaliteit en erkenning van jeugdwerk verbeteren.

AlcublART Manifest

Veel te vaak zijn de verwachtingen tegenover de vergoeding buitenproportioneel, wordt er verwacht dat je een hele brede skillset hebt, ... Door de vele obstakels kan je je motivatie en passie verliezen. Maar moeten alle kansen benut worden? In dit manifest lees je hoe andere creatives hun battles kiezen. En waar er wel degelijk nog werk is voor het beleid!

Het manifest ontstond door de output van de inspiratiesessies over de grenzen heen en onze inspiratieavond met die talking circles: 

  1. Statuten & vergoedingen, met Cultuurloket – HR-partner voor de creatieve sector

  2. Communicatie & reclame, met Han Coussement – straatkunstenaar en ervaringsdeskundige

  3. Kopers & publiek, met Parts Of Culture – specialist op het gebied van verkoop- en positioneringstechnieken op een ethische manier

uit het AlcublART manifest
Mensen denken dat het gratis of goedkoop is omdat het groeit vanuit een passie en een hobby. De kostprijs voor verf en het jaren oefenen en bekwaamheid opbouwen, wordt vergeten.

AlcublART script

Met het script (voor organisaties, steden en gemeenten) kan je onze ervaringen meenemen naar de organisatie van je eigen internationale streetartfestival. Het festival werd ontwikkeld en vormgegeven met aandacht voor gelijke rechten, duurzaamheid en ecotourisme.

uit het AlcublART script
Our primary target demographic consists of disadvantaged young individuals in vulnerable circumstances. Our commitment lies in striving for equal opportunities.
(c) Rune Timmermans