GRAFFITI BEATS UIT DE GENTSE GEVANGENIS

11 maart 2024

De tracklist van maart werd gemaakt in Gevangenis de Nieuwe wandeling, waar ook jongeren van 18 tot 30 jaar hun straf uitzitten. Ze schoven mee aan onze schrijftafel en enkelen van hun maakten een track.

TRACKLIST

Over het maakproces

Een ervaring door de ogen van jongerencoach en redacteur Eva (20 jaar)

"In 2023 nam ik met enkele rapcoaches deel aan een splinternieuw project in de gevangenis De Nieuwe Wandeling in Gent. We werkten mee aan een workshop slam poetry waaraan enkel jonge gedetineerden kunnen deelnemen. Ik ben enorm dankbaar dat ik deelnam omdat het een leerrijke, emotionele en vooral verrijkende ervaring is. Voor dit project was ik nog nooit in een gevangenis geweest. Dus dit alleen al was nieuw. Niet goed wetend wat ik kon verwachten, hoopte ik dat mijn beeld over gevangenissen zou veranderen. Jammergenoeg was dit niet het geval. Het zag er exact uit als hoe je het je zou inbeelden. Zware ijzeren celdeuren zonder raampje waar daglicht door kan komen, gevangenen die een cel delen met drie, strenge cipiers, gevechten tussen groepen, ...

Daartegenover is mijn beeld van gedetineerden wel enorm veranderd, al probeerde ik op voorhand geen voordelen te hebben. Ik voelde mij op geen enkel moment onveilig. Tijdens de sessies was er geen cipier. Enkel wij, de organisatoren, en de gedetineerden. Dit zorgde ervoor dat de jongeren open durfden te vertellen over hoe het met ze ging, wat er in hen omging en hoe ze zich voelden. Door met hen in gesprek te gaan en te luisteren naar hun verhaal, merkte ik dat er veel meer schuilde achter hun ogenschijnlijke je "m'en fous"-gedrag. Eens ze teksten op papier zetten en voorlazen of rapten, viel hun masker af.

Het zijn jongeren die al heel veel te verwerken kregen in hun leven. Even konden ze zich mens voelen in plaats van een gevangene. Ze stelden zich kwetsbaar op en hoefden zich voor één keer niet sterk en hard voor te doen. De motivatie en het enthousiasme om een tekst af te te werkte, spatte ervan af. Week na week, schreven ze verder aan hun teksten wanneer ze het even moeilijk hadden. Het deed deugd om te zien hoe zij op die manier even kunnen ontsnappen aan het leven in de gevangenis en kunnen opgaan in de muziek en hun teksten.

 

Dit is één van de teksten waar ik aan heb meegewerkt:

Omarm jezelf, omarm je schaduw

Heb lief

Liefde

Zoek het niet te ver

Het zit in elke vezel, elke ader, elke lag, elke traan

Ik zie de sprankel in uw ogen

De tinteling in uw vingers en hoor de kracht in uw stem

In de woorden die je zegt

Altijd onderweg

De weg van het leven

En die verloopt niet recht

Zonder kaart of kompas

Soms verloren, de weg kwijt geraakt

Maar kijk omhoog naar de sterren

Pak mijn hand

Volg je gevoel

Verander van richting

En ga recht op uw doel."