Street art in zeiten von corona

11 februari 2022

Street art in zeiten von corona
Auteur: Xavier Tapies

Ten eerste: een slimme zet om de titel van het boek te laten refereren naar Gabriel García Márquez' wereldvermaarde roman Liefde in tijden van Cholera. Ten tweede: wat een bewijs voor de relevantie van graffiti en streetart als creatieve expressie!

Iedereen, waar ter wereld, is op een of andere manier getroffen door Covid. Hoe hartverscheurend en frustrerend deze tijden zijn, de coronapandemie zorgt er ook voor dat we op zoek gaan naar nieuwe manieren om ons te identificeren, naar de wereld te kijken en ons te uiten. Zo ook straatkunstenaars. Of zoals Xavier Tapies, de straatkunstexpert die dit boek samenstelde, stelt in zijn inleiding: “Within the scope of the visual arts, it’s street practitioners who have been best positioned to express mankind’s various reactions to the pandemic”. De 58 voorbeelden in dit kleine maar artistiek gewichtige boek bewijzen dat de straatartiesten dat fantastisch gedaan hebben.

Street art in tijden van Corona biedt een gevarieerd, evenwichtig en geografisch verspreide kijk op de pandemie, ze legt de verscheidenheid aan emoties vast die de wereld heeft meegemaakt. En oh, mijn excuses aan onze Graffitibib-bezoekers. We kochten per abuis de Duitse versie van het boek. Maar dat doet geenszins afbreuk aan de universele taal van streetart.