Zwerfkeet, the origin story

22 november 2023

Graffiti was al enige tijd actief bezig kinderen en jongeren een uitlaatklep te bieden met het medium hiphop. Het duurde tot 2008 vooraleer we onze eerste rapworkshop ontwikkelden. Van daaruit volgde snel de droom om naar de wijken van jongeren te trekken en dus in hun vertrouwde omgeving met muziek aan de slag te gaan. Daarnaast streven we ernaar om jongeren uit buurten met beperkte culturele middelen te ondersteunen, zodat zij ook de kans kunnen grijpen om zich uit te drukken en te experimenteren.

In 2018 zetten we verdere stappen in onze droom. We richtten ons niet enkel op kinderen en jongeren die op zoek zijn naar een uitlaatklep, maar ook op wie zich professioneel wil ontwikkelen als muzikant. Om die missie te kunnen waarmaken, ontwikkelden we een aanbod voor jongeren vanaf 16 jaar en richtten we ons niet enkel meer op kinderen of jongere tieners. We kochten een werfkeet en bouwden die om tot mobiele muziekstudio. Vanaf toen konden we op een relatief vlotte manier in Vlaanderen outreachen.

Wij zorgden voor het materiaal en de rapbegeleiding, de jeugdpartners brachten ons bij de jongeren in hun stad of gemeente. In het eerste jaar namen meer dan 100 jongeren hun track op. Op het einde van die week werden alle opgenomen tracks geshowcaset.

Het format ontwikkelde zich de afgelopen jaren dankzij oprichters, jeugdwerkers, inspiratoren en rappers Wietse en Fatih, Zwerfkeet-goerroe Kwame Afriyie, alle rapcoaches, de vele partners die mee aan de kar trokken en alle jongeren die met hun achtergrond, verhalen en passie voor muziek het project maakten.

Sinds de samenwerking met Sony Music in 2020, kunnen we jongeren vormingskansen bieden in een professionele setting. Dit gaat van een q&a met een panel gevestigde waarden uit de muziekindustrie naar een producer workshop voor starters en gevorderden, het fixen van een vette headliner zodat het bereik van hun showcase hoog is, tot het online bereik op Spotify en alle andere muziekplatformen.

Zo groeide Zwerfkeet uit tot de droom die ze vandaag kan zijn, een project met veel mogelijkheden voor muzikale jongeren en een eerste springplank voor jonge artiesten. Het is gegroeid tot een concept dat lokale partners kunnen vormgeven naargelang de noden van hun jongeren. Met de ervaring binnen het team van Graffiti, ondersteunen we waar nodig.

Hoor je vanuit verschillende hoeken van je gemeente dat je jongeren interesse hebben in hiphop? Maar je hebt zelf geen kaas gegeten van rap en studiowerk of je bent op zoek naar een plek waar je supertoegankelijk je jongeren kan laten experimenteren met muziek?

Contacteer Lowie en rol onze studio je gemeente binnen!

A trip down to memory lane  📸

Jeugdpartner J@M vzw
Het project was zeer leerrijk en leuk voor onze jongeren. Er werd echter gekeken naar de doelgroep en diens interesses. De jongeren waren achteraf superenthousiast en fier.

Storytellers Chase op bezoek (2019)

Rapbegeleider Sander
Zowat iedereen leek wel een leuke ervaring te hebben in de keet. Dit komt door de verschillende activiteiten: zangopnames, beat making, producing, songwriting, eigen instrumentals recorden, freestyle cyphers...

Verslag rapper Dalbert aka Lil' Papzz (2019)


STRUCTURELE PARTNERS & SPONSORS

Met de steun van
Het project werd mogelijk gemaakt door het Koning Boudewijnfonds, European Solidarity Corps, Jint vzw, Erasmus+ van 2018 tot 2021 en tot op heden door de Vlaamse Overheid, Sony Music en Hyundai. Dankzij de steun van de Vlaamse Overheid konden we van bij het begin onze expertise rond outreachend creatief jeugdwerk ontwikkelen, het project waarmaken en de kennis die we met hun steun verworven hebben, delen met onze jeugdpartners.

Sony Music x Hyundai
Hyundai en Sony Music Belgium ondersteunen samen Zwerfkeet. Ze versterken het project in onze missie om jongeren, in hun eigen buurt, professioneel te ondersteunen in hun muzikale parcours. Dit doen ze door de afgewerkte tracks te distribueren en jongeren hierin te begeleiden, hen onvergetelijke podiumervaringen te bieden, de werking te ondersteunen, de keet van stroom te voorzien met de Hyundai IONIQ 5 en de keet te renoveren.

Music on Wheels (c) AntiArt