De wijk in tape: creatief en kritisch

Gewapend met ons zelf gemaakte stratenplan van de buurt en een hele boel knutselmateriaal trokken we eind april naar de wijkbeurs van Macharius-Heirnis in het Lousbergpark. Op 20 mei deden we hetzelfde voor de beurs van Sluizeken-Tolhuis-Ham in de loods tussen Nieuwland en Huidevetterken. Telkens maakten we vooraf het stratenplan van de buurt in washi-tape. Maar wat was nu het doel van deze hele onderneming?

Eerst en vooral, wat is een wijkbeurs precies? In elke Gentse wijk organiseert het stadsbestuur een beurs, die bedoeld is om de bewoners alles te vertellen over het reilen en zeilen in de wijk. Bezoekers vinden informatie over allerlei thema’s die een rol spelen in hun dagelijkse leven, van mobiliteit tot vrije tijd. Zowel stadsdiensten, als organisaties die gevestigd zijn in de buurt kwamen hun standje opzetten om de buurtbewoners te informeren.

Als jeugdorganisatie die sterk inzet op participatie besloten we Graffiti vzw op een interactieve manier te introduceren aan de kinderen en jongeren en hun ouders. Op ons tape-art stratenplan konden ze symbolische mini-streetart ingrepen doen om hun mening te geven over de wijk. Met behulp van stiften, potloden, gekleurd papier, glitter, crêpepapier, foamfiguren, kurken, vinylstickers… en noem op, konden ze vertellen wat ze leuk of net niet leuk vinden. Wat willen ze veranderen? En wat kan er beter? Zo lieten we hen enerzijds kritisch nadenken over hun eigen wijk en maakten ze anderzijds kennis met verschillende technieken om creatief een boodschap over te brengen.

Uit het grote aantal zelf geknutselde boompjes en diertjes die in de straten verschenen leerden we dat kinderen wel te vinden zijn voor een dierenpark of kinderboerderij in de wijk en dat ze meer groen wensen om naar hartenlust te kunnen ravotten. Het stadsbestuur weet dus wat hen te doen staat!

Wil je meer info over dit project? Of wil je ook graag een op maat gemaakt stratenplan van jouw buurt?

Mail naar romy@graffitivzw.be