Zwerfkeet

Zwerfkeet is het nomadisch muziekproject van Graffiti vzw dat zich richt op jongeren tussen 16 en 30 jaar. De mobiele studio van het project trekt naar buurten waar jongeren wonen en rondhangen. Door het project kan jij, als jongere, in een veilige en empowerende context je eerste professionele stappen zetten en kunnen jongeren experimenteren met muziek.

Het project biedt leer- en podiumkansen voor en door leeftijdsgenoten én je gaat naar huis met een afgewerkte track. Dit mogelijk maken kunnen we niet alleen, maar doen we samen met lokale artiesten en partners.

Origin story

Graffiti was al enige tijd actief bezig jongeren een uitlaatklep te bieden met het medium hiphop. Het duurde tot 2008 vooraleer we onze eerste rapworkshop ontwikkelden. Van daaruit volgde snel de droom om naar de wijken van jongeren te trekken en dus in hun vertrouwde omgeving met muziek aan de slag te gaan. Daarnaast streven we ernaar jongeren uit buurten met beperkte culturele middelen te ondersteunen, zodat zij ook de kans kunnen grijpen om zich uit te drukken en te experimenteren.

In 2018 zetten we verdere stappen in onze droom. We richtten ons niet enkel op jongeren die op zoek zijn naar een uitlaatklep, maar ook op wie zich professioneel wil ontwikkelen als muzikant. We kochten een werfkeet en bouwden die om tot mobiele muziekstudio. Vanaf toen konden we op een relatief vlotte manier in Vlaanderen outreachen.

Dit was deel één van de origin story! Wil je meer weten over het ontstaan van dit muziekproject? Lees in dit artikel verder over hoe Sony Music en Hyundai erbij kwamen om dit project te ondersteunen en welke artiesten het project groot heeft gemaakt.

Zwerfkeet dankt haar bestaan aan:

Alle jongeren, rapcoaches, producers, logistiekers, jeugdwerkers en oprichters Wietse Van Daele en Fatih De Vos, lokale partners en aan de bouwers van de keet, vzw De Werf. Het project werd mogelijk gemaakt door het Koning Boudewijnfonds, European Solidarity Corps, Jint vzw, Erasmus+ van 2018 tot 2021 en tot op heden door de Vlaamse Overheid, Sony Music en Hyundai.


Ontdek alle edities

Ontdek alle edities sinds het begin in 2019